República és Democràcia, Terres de l’Ebre

0
245

Acte de la JSC de les Terres de l’Ebre reivindicant la Tercera República des d’Alcanar, Ulldecona, Amposta i Tortosa

La Joventut Socialista de les Terres de l’Ebre ha organitzat aquest matí l’acte reivindicatiu Cap a la III República des d’Alcanar, Ulldecona, Amposta i Tortosa. Els joves socialistes han llegit el manifest República és Democràcia i han penjat la bandera republicana a les 10.00 hores a la plaça del Mirador d’Alcanar; a les 11, a la plaça Sales i Ferré d’Ulldecona; a les 12 al Pont Penjant d’Amposta, i a les 13 hores al Pont del Tren de Tortosa.

Manifest de la JSC per al 14 d’abril de 2013, dia de commemoració de la 2a República

Volem la Tercera República. La volem perquè creiem que l’actual crisi econòmica, social, nacional i democràtica només pot tenir resposta des de la voluntat de reiniciar i reconstruir el nostre sistema en el marc d’una nova transició que suposi l’assoliment de la Tercera República.

La República és el model d’organització polític que millor defensa el radicalisme democràtic i garanteix la participació de la ciutadania en tots els mecanismes que conformen l’Estat i que permeten que les lleis siguin la veu de tothom, que el Govern sigui del poble, pel poble i per al poble. Entenem la República com “més democràcia”, a partir d’un sistema més deliberatiu, més igualitari, més participatiu i amb més control ciutadà sobre totes les institucions, inclosa la del Cap de l’Estat.

Creiem que l’etapa de la Monarquia ha d’arribar a la seva fi. L’actual context no ens deixa un altre camí. Els escàndols, la implicació i la imputació judicial de membres de la Casa Reial en casos de corrupció, l’opacitat, la manca de transparència i la pèrdua de confiança ciutadana en aquesta institució ens ho corroboren. Necessitem un nou Cap de l’Estat, que pugui ser triat democràticament pel conjunt i entre el conjunt de la ciutadania. És inassolible que, en una democràcia moderna, la figura del Cap de l’Estat tingui caràcter hereditari i se n’accedeixi per la via de la successió. La Monarquia és una institució anacrònica, contrària al principi d’igualtat i que ens genera descrèdit i desconfiança.

També volem reivindicar els valors republicans per lluitar contra les injustícies i les retallades de drets que estan patint les classes mitjanes i treballadores del país. La dreta política i econòmica està aprofitant la crisi econòmica per continuar beneficiant als seus, per fer créixer les diferències socials i trencar el model de benestar que ha de garantir la defensa de les classes populars. Ens estan trepitjant, per això creiem necessari un procés de democratització de l’economia i el canvi de rumb de les polítiques econòmiques i financeres neoliberals que ens estan enfonsant a l’abisme socioeconòmic.

Els joves socialistes creiem que el moviment republicà ha de tornar a esdevenir, tal com ja ho va ser en el passat, l’ànima comuna de totes les forces democràtiques i de progrés, i també l’espai on conflueixin una àmplia majoria de les lluites socials que avui recorren el nostre país. Estem convençuts que avui la República ha de ser el punt de trobada en el qual convergeixin els moviments democràtics, progressistes i d’esquerres del nostre país, de tots els que creiem i sentim que hi ha una altra forma d’entendre un nou projecte per l’Estat espanyol i per la nostra societat. Perquè el moment polític i econòmic que vivim ha de servir per recuperar el vent emancipador contingut als valors republicans, basats en la solidaritat entre les persones i els pobles, que van confluir de manera exemplar durant aquella època històrica, la Segona República, a la qual volem retre homenatge.

Aquest moviment republicà està compromès amb els valors democràtics de Llibertat, Igualtat, Justícia i Solidaritat i va veure’s reflectit fa més de 80 anys a l’immens contingut social i emancipador que va suposar la Constitució de la Segona República. A partir del record i del nostre profund respecte pel que va suposar aquella època il·lusionant de la nostra història, la Joventut Socialista de Catalunya no es vol quedar en una simple mirada nostàlgica al passat, sinó que volem construir un present i un futur de lluita, en el qual volem encapçalar el compromís per defensar i impulsar el model d’Estat Republicà, Democràtic, Federalista, Laic i Solidari fins l’abolició de la vigent monarquia i la consecució de la III República.

Des de la Joventut Socialista de Catalunya animem a la ciutadania a sortir al carrer aquest 14 d’abril a demanar la fi de la Monarquia i l’instauració de la Tercera República, a reclamar canvis profunds en el nostre sistema polític, econòmic, democràtic i institucional, a posar en valor el republicanisme i a defensar els drets ciutadans més bàsics, indispensables i irrenunciables. La nostra lluita continua i la història ens està esperant.

#RepúblicaÉsDemocràcia!!!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here