Cada 40 segons mor algú al món a causa del suïcidi. Avui, dia 10 d’octubre es reivindica la importància d’enfortir el nostre sistema de salut mental i la eliminació dels estigmes cap als trastorns mentals. No podem oblidar que aquest passat 26 de Juliol, a Espanya, succeeix una esfereïdora noticia: el suïcidi es la principal causa de mort prematura entre els joves del nostre país, i que a Catalunya ho és des del 2019.
Segons “el informe sobre el Estado Mundial de la Infancia 2021”, només el 2% dels pressupostos en salut dels governs del món es dediquen a la salut mental, fet que ens fa pensar en les continues retallades del govern en termes de salut, com per exemple, tenir una mitja de 5 psicòlegs per cada 100.000 habitants i una xifra de 441 suïcidis durant el 2020 a Catalunya.
La OMS descriu la salut mental com un estat de benestar en el que l’individu es capaç de veure les seves pròpies aptituds, pot afrontar les pressions normals de la vida, pot treballar productivament i es capaç de fer contribucions a la comunitat. Aquesta definició es totalment incompatible amb l’actual forma de vida i abans de la pandèmia, els i les nostres joves viuen amb pressions, pors i inquietuds, veuen com mai podran assolir els seus objectius vitals i posen en manifest cada cop més com són víctimes d’angoixes, fòbies, depressions… tot i així continuem desviant la mirada cap a un altre costat i, veiem com cada cop més, augmenten els consums diaris d’ansiolítics, antidepressius i analgèsics.
Els estigmes tenen un fort protagonisme dintre de la salut mental, ja que engloben tot el que es desconeix i tendeix a etiquetar d’una forma negativa per tal d’entendre-ho. Aquests estigmes cap als trastorns mentals, com al sistema de salut mental (psicòlegs, psiquiatres…), fan que una normalització no sigui possible i acabi en una marginalització de la persona. Si coneixem que 1 de cada 4 persones tindrà un problema de trastorn mental i aquestes son estigmatitzades, mai demanaran ajuda i aquest problema es farà tant gran que després, pot ser, es massa tard.
Al món pateixen de salut mental 450 milions de persones; es suïciden 900.000 persones a l’any, 2000 al dia i 1 cada 40 segons, què vol dir això? Que durant la lectura d’aquest article, una persona ha decidit treure’s la vida. La salut mental ha d’estar en prioritats en l’agenda política i s’ha de demostrar amb fets que repercuteixen en més recursos, més acompanyament i més cura dels i les nostres professionals que aguanten el sistema de salut amb el seu esforç i dedicació.
Per això, des de les Joventuts Socialistes de Catalunya, proposem la creació d’un pla integral per a la prevenció, detecció i tractament integral de la xarxa pública per a les necessitats de salut mental del i les nostres joves, eliminant les llargues esperes i els voluminosos tràmits burocràtics i fent incapeu en la persona com prioritat. També proposem la creació de programes de prevenció i detecció de problemàtiques de salut mental en joves i, la celebració d’un Ple monogràfic per abordar la situació actual de la salut mental de la joventut al Parlament de Catalunya, entre d’altres.
Lluitarem fermament en la defensa de la salut mental i contra els estigmes que ens destrueixen.